prostydomek.pl

Sami odpowiadamy za to, jak żyjemy. Ja staram się żyć prost. PROSTY DOMEK to miejsce, gdzie przeczytasz o moich doświadczeniach i przemyśleniach z obszaru organizacji życia rodziny. Będzie mi miło, jeśli przyjemnie spędzisz czas a może nawet weźmiesz sobie stąd coś dla siebie.

Przepis na smaczne ciastka czekoladowe

Przepis na smaczne ciastka czekoladowe

Nie mogę nie podzielić się z Wami przepisem na szybkie i smaczne ciasteczka. I uwaga – w dodatku będą to ciastka czekoladowe. Jak widzicie na zdjęciu, w słoiku zostały już tylko po nich okruszki. Nie piszę, że są zdrowe. Brak tu zastępnika cukru, a mąka jest zwykła pszenna. Nie wiem, czy są mało zdrowe, myślę, że są normalne. Ze składników, które używa się w tradycyjnym wypieku ciastek. Jeśli lubicie tylko zdrowe wydania ciasteczek, to nie będzie przepis dla Was. Nie zachęcam Was też do żadnej modyfikacji bo myślę, że jest sporo innych gotowych i sprawdzonych już przepisów na zdrowe ciastka. Dla mnie ważne jest tu to, że są one upieczone w domu, stąd brak tu składników typowych dla ciastek ze sklepu.

Nie przedłużając podaję przepis z podwójnej porcji:

  • 120 gram masła
  • 340 gram gorzkiej czekolady
  • 100 gram mlecznej czekolady
  • 4 jajka
  • 250 gram cukru
  • 100 gram mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyciągamy dwa garnki. Do mniejszego dajemy gorzką czekoladę, masło.

Na lekkim ogniu rozpuszczamy. Szybko zdejmujemy z ognia, jak tylko widzimy, że masło rozpuści się już samo pod wpływem temperatury.

Mleczną czekoladę kroimy na małe kawałki i odkładamy na bok.

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. W drugim garnku 2 jajka mieszamy z cukrem (można śmiało mikserem).

Rozpuszczoną masę dodajemy do jajek z cukrem, jak również mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Krótko miksujemy do połączenia składników.

Dodajemy kawałki czekolady mlecznej i mieszamy już łyżką. Na blachę wykładamy ciasteczka łyżką, pomagając sobie łyżeczką. Łyżeczką ściągamy ciasto z łyżki. U mnie to wygląda tak:

Uwaga: od czasu pieczenia zależy jak wilgotne będą ciasteczka. Im dłużej w piekarniku tym będą bardziej suche i kruche a nie wilgotne. Według przepisu ma to być 11 minut. I to jest dobry czas. Ciastka będące nawet dwie minuty dłużej w piekarniku (bo czasami nie dopilnowało się czasu) już smakują inaczej. Są ciągle smaczne ale mniej wilgotne.

Przepis ten pochodzi najpewniej z internetu. Ja dostałam go od mojej siostry więc nie jestem w stanie powiedzieć, skąd jest dokładnie. Nie mam też pewności, czy już siostra na etapie pieczenia ciastek u siebie jakoś go nie zmieniła. Ja tak jak Wam pisałam podwoiłam ilość składników.

Drugi przepis natomiast pochodzi z książki A. Maciąg. Wpadły mi w oko ze względu na łatwość wykonania, posmakowały nam i już z nami zostały ciastka owsiane z cynamonem i migdałami. Nie umiem Wam teraz powiedzieć, w której książce jest ten przepis. Na blogu Agnieszki Maciąg jest przepis podobny, gdzie dodawane są tylko inne dodatki. U mnie są to rodzynki, słonecznik, migdały i sezam. Także można sobie taki przepis modyfikować. Ja wrzucam wszystko do jednej miski i robię z tego ciasto. Dzieci często pomagają w formułowaniu kulek.



Ciasteczka z obu przepisów bardzo nam smakują. Warto piec swoje ciastka. To kolejny mały krok do tego, aby unikać wszystkich szkodzących nam w nadmiarze sztucznych dodatków.

Dodaj komentarz

Close Menu